Bu Videomuz'da Babun Maymanunun Aslan'a karşı geldiğini izleyeceksiniz sizlere Babun Maymunu hakkında kısa bilgi vermek isteriz.
Topluluktaki erkek ve dişiler baskınlık hiyerarşisi içerisinde teşkilatlanmıştır. Babuinler gürültücü hayvanlardır vBabun, babuin şeklinde de bilinir, Arabistan’ da ve Afrika’da, Sahra’nın güneyindeki yerlerde yaşam sürdüren, Cercopithecidae familyasının Papio türünü meydana getiren beş maymun cinsinin ortak adı.
Oldukça büyük ve tıknaz yapılı olan babunlar, dört ayak üzerinde yürüyen maymunlardandır. Başları büyük, avurt kesleri derin ve geniştir; burun yapı delikleri uçta olan uzun, dar ve tüysüz burunlarının şekli köpeklerinkini andırır. Ağırlıkları, çeşitlere göre 14-40 kg, uzunlukları da 50-115 cm arasında değişir; yukarı kalkık ve kıvrık duran kuyruklarının uzunluğu da 45-70 cm’yi bulur. Erkekler dişilerin aşağı yukarı İki katı büyüklüğündedir. Özellikle kurak savanlarda ve kayalık bölgelerde rastlanan babunlar hem yerde, hem ağaçların üstünde yaşarlar. Hepçil olduklarından çok detaylı bitki ve hayvanlarla, hem de kimi zaman bulabildikleri ufak memeliler, kuş ve kuş yumurtalarıyla beslenirler. Ekinlere büyük hasar yaratan babuinler, köpekdişleri oldukça büyük, kolları ve bacakları çok kuvvetli olmasından ve genelde kalabalık sürüler durumunda dolaştıklarından tehlikeli hayvanlardır.
Topluluğun üyeleri, kuvvetini ispatlamış bir veya birkaç erkeğin idaresi ve koruması altında, birbirlerine çol: bağlı ve uyumlu olarak yaşarlar. e her birinin ayrı bir manası olan detaylı bağırtılar menfaatirlar; örnek olarak tehlikeli bir işarette köpek havlamasıgibi bir sesle verilir. Hem de bedenlerini tutuş şekilleri ve kuyruk işaretleriyle topluluk fertleri arasında da etkileşim kuran babuinler, çok zeki ve eğitilmeye çok yatkın hayvanlar olarak kabul edilirler. Tüy renkleri değişse de, çoğunun deri postu sert ve kaba yapılıdır. Erişkin erkeklerin omuzlarında genelde uzun tüylü bir yele yer alır. Gövdelerinin alt seksiyonları, ön ve arka ayaklan, yüzleri ve genelde canlı renklerde olan kıçları tüysüzdür. Dişiler, yedi ay vakit bir gebelik devresininden sonra, normal olarak bir batında tek yavru doğurur. Bilinen çeşitlerin en büyüğü karaımsı gri renkli P. ursinus, en küçüğü kızılımsı renkli Gine babuini (P. papio), en dikkatlisi ise Habeşistan babuinidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder